Tips för dig som ska köpa viktskivor och andra vikter att träna med
Att träna med hjälp av vikter är ett mycket bra sätt att träna effektivt och med rätt motstånd. Dock kostar givetvis bra, professionella vikter en hel del att köpa, vilket gör att många drar sig för att göra detta, och istället tränar med vikter på t.ex. gym.

Men att ha vikter hemma har flera fördelar. För det första tränar du förmodligen oftare och längre om du kan göra detta utan att gå till gymmet, och dessutom behöver du då inte anpassa dig till gymmets öppettider, utan kan träna precis när du vill, även om det skulle vara mitt i natten!
Här kommer några bra tips för dig som vill köpa vikter att ha hemma:

  • Viktskivor och hantlar tar lite plats där hemma, och är därför att föredra för dig som har dåligt med förvaring där hemma eller är allmänt trångbodd.
  • Med hantlar kan du utföra flera olika övningar, medan viktskivor begränsar sig något mer. Vilket av alternativen som är bäst, beror därför på hur mångsidig du vill att din träning ska vara, samt på vilka övningar du vill utföra. Tänk därför på detta innan du beger dig iväg för att köpa något.
  • Färdiga set med flera vikter samt alla tillbehör du behöver till dem är ett bra sätt att komma igång för dig som är nybörjare, medan du som redan har en del kunskap kring styrketräning lättare kan sätta ihop egna kombinationer om du vill det.
  • Var alltid noga med säkerheten och be alltid om råd i butiken för hur du bör använda och skydda dig för utrustningen. Olyckor händer nämligen lätt men denna sorts utrustning, och kan ha dramatiska följder då vikterna är väldigt tunga!
  • Om du inte tränar idag och vill komma igång, behöver du inte köpa massvis med vikter och viktskivor på en gång, om du inte är säker på hur regelbundet du kommer att träna. Köp istället ett fåtal för att komma igång, och komplettera din utrustning när du blir mer vältränad och börjar träna mer.
  • Läs på om hur du stretchar och värmer upp innan du styrketränar för att undvika skador, framför allt om du köper lösa vikter eller viktskivor, som är farligare och lättare att skada sig med, än färdiga viktställ. Att värma upp ordentligt är nämligen det bästa sättet att undvika att något går fel under själva träningen.
  • Snåla inte med utrustningen! Tänk på att det lönar sig att satsa på kvalitet redan från början, och att du dessutom sparar en hel del pengar genom att köpa vikter att ha hemma istället för att gå till gymmet!Skriva en kommentar