Saker du bör känna till innan du köper fotopapper – hitta fotopapper billigt, självhäftande fotopapper med mera
Utbudet av alla olika typer av fotopapper kan kännas överväldigande. Det finns dock bara några olika saker som du bör ta hänsyn till när du väljer fotopapper för att det ska bli bra.

Här kommer därför några råd och tips som hjälper dig välja rätt fotopapper för just dig:

  • Billiga fotopapper kan ibland vara väldigt genomskinligt, vilket kan göra att bilder och text “blöder igenom” pappret. Du som vill köpa fotopapper billigt bör därför avgöra om detta är ett problem för dig eller inte. Om du inte vill att pappret ska synas igenom, bör du satsa på ett tjockare, något dyrare fotopapper för att undvika detta.
  • Hur klart är pappret? Olika fotopapper har olika klarheter, som anges med en siffra, på en skala mellan 1 till 100. Ett bra fotopapper bör ha ett värde på över 90 åtminstone.
  • Du bör också avgöra om du vill ha ett matt eller glansigt fotopapper. Tänk på att fingeravtryck lättare förekommer på glansiga papper, men glans kan å andra sidan göra att fotot ser mer levande ut. Vad som passar bäst beror på vad du ska ha fotona till. Ska du sätta foton i ett album som du ofta kommer att bläddra i, är förmodligen matt papper ett bättre val.
  • Vikten i samband med fotopapper anger mest hur mycket man får. Detta mått kan dock även anges i antal fotopapper.
  • Om du behöver särskilt fotopapper, för särskilda ändamål, som självhäftande fotopapper, fotopapper för laserskrivare av ett visst märke och så vidare, bör du vara beredd att betala lite mer för detta. Alla specialbehov gör nämligen pappret dyrare.
  • Genom att shoppa fotopapper via nätet, istället för i särskilda fotobutiker, är det lättare att få tag på fotopapper billigt. Det finns massvis med butiker numera som har billigt fotopapper i sina sortiment. Så kika runt på nätet om du vill spara en slant!Skriva en kommentar