Så ska du göra när du jämför bredband
Om du vill veta hur snabbt bredband du har, finns det flera tjänster och tester online som jämför bredband åt dig, så att du slipper göra detta själv.
Genom att endast klicka dig fram, kan du få information om och jämföra flera bredband mot varandra.

Du som inte är så noga med specifikationerna när du jämför bredband kan även göra på följande vis:

 • Koppla upp dig mot bredbandet, ladda ner en fil, och ladda upp samma fil. Ta tid på uppladdningen och nedladdningen, och skriv ner tiden. Gör sedan samma sak med det andra bredbandet, och jämför sedan siffrorna för att se vad som var snabbast. Tänk på att faktiskt skriva ner siffrorna, då vår upplevelse av tid, om vi inte kollar klockan, inte är tillförlitlig, då många saker påverkar vår upplevelse, så som vad som händer samtidigt osv.
 • Om du vill vara mer specifik kan du dock gå in på internet, skriva “jämför bredband” i en sökmotor, så bör du få fram tjänster, där du kan testa snabbheten på två olika bredband med hjälp av dem. Dessa tjänster är bra att ha om du t.ex. ska klaga på en av hastigheterna eller liknande, då du då har mer information att komma med. Tänk dock på att alla tjänster av det här slaget inte är lika bra! Så det kan vara en god ide att pröva flera.

  Många som jämför bredband provar även att ställa datorn/datorerna på olika platser där hemma eller på kontoret för att se hur placeringen påverkar hastigheten. Man tror inte att detta har betydelse, men det kan faktiskt påverka bredbandet i vissa fall. Så detta kan också vara värt att testa om du har möjlighet till det.

  Om du däremot vill jämföra bredband för att du ska skaffa ett bredband och inte vet vilken leverantör som är bäst, bör du titta på följande aspekter när du jämför bredband:
  Täckningsområdet (alla bredband har nämligen inte täckning i hela Sverige)
  Hastighet (läs tidigare bredbandstester)
  Pris (kan skilja sig åt väldigt mycket)
  Om ett företag som du har t.ex. telefonitjänst eller tv via idag har bredband (då kan du nämligen få rabatt!).


Skriva en kommentar