Så blir du av med vägglöss


Så kallade vägglöss är skadedjur som är relativt vanligt förekommande både i Sverige och i övriga delar av Europa och världen. Till Sverige kommer vägglöss normalt via resebagage från utlandet, där de är vanligare än i Sverige.

Dessa löss lever inomhus, och kryper in under dagen, för att sedan krypa fram för att bita sovande personer på natten. Detta eftersom de lever på blod. De klarar dock långvarig svält, så även om de inte äter regelbundet kan de överleva.

Blir man biten av en vägglus ser man detta på att man har en liten röd prick i skinnet, dock kan personer med känslig hy eller allergier av olika slag få kraftiga utslag som en följd av lössens bett. Vad man vet sprids dock inga allvarliga sjukdomar via dessa löss. Dock är de besvärande då lusbet kliar kraftigt och kan svullna upp.

Misstänker man att man har vägglöss hemma ska man leta efter deras avföring. Avföringen ser ut som små svarta prickar. Själva lusen är dock mycket liten, mellan 4-5 millimeter lång, och den är rödbrun till färgen. Dessa löss lever i genomsnitt ett år, så problemet kan bli långvarigt om man inte gör något åt det.
Det bästa och mest effektiva sättet att bekämpa vägglöss är att kontakta ett saneringsföretag som gör allt arbete åt dig. Detta gäller framför allt om problemet tros vara allvarligt och långvarigt, då lössen då kan ha hunnit sprida sig runt om i lägenheten eller huset.

Ett annat alternativ kan vara att spraya rödcederolja i hemmet, framför allt kring och runt sängen, på till exempel sängbenen, golvlisterna i närhet av sängen, och kanske till och med på golvet. Tänk även på att titta bakom till exempel lösa tapeter, tavlor, fotoramar, i vägguttag eller i olika små springor där lössen kan ha krypit in. Rödcederolja finns att köpa i olika specialbutiker.

Även såplut och kokhett vatten sägs motverka vägglöss.

Har man varit utomlands och vill förhindra att vägglöss sprider sig ur bagaget kan man till exempel kyla ner bagaget i sin helhet innan man packar upp bagaget. Detta eftersom kyla dödar lössen. Ett annat alternativ är att lägga bagaget i ett mycket varmt utrymme av något slag, eftersom även extrem hetta tar död på dem.
Skriva en kommentar