Råd för dig som ska köpa eller hyra bilstol till barn, inklusive information om bakåtvänd och framåtvänd bilstol
Bilsäkerhetsprodukter är en av de viktigaste sakerna du kan köpa till ditt barn. Därför är det viktigt att du tänker igenom ditt val av bilstol noggrant. Här kommer några tips och råd som hjälper dig göra ett bra val:

  • Enligt svensk lag måste varje bilstol som används i Sverige uppfylla de europeiska säkerhetskraven. Detta är inte bara en formalitet, utan även för ditt barns säkerhet.
  • Köp därför aldrig en bilstol som inte har rätt säkerhetsmärkning! Den europeiska säkerhetsmärkning som du bör leta efter när du ska köpa eller hyra bilstol ser ut så här: ECE 44-04.

  • Du bör även säkerställa att den bilstol du köper passar ditt barns viktklass, olika barnstolar är nämligen bäst lämpade för olika stora barn.
  • Den vanligaste anledningen till att en bilstol inte skyddar som den ska vid en olycka är att den monterats felaktigt. När du ska köpa eller hyra bilstol är det därför extremt viktigt att du följer monteringsanvisningarna till punkt och pricka.
  • Om du har en airbag i passagerarsätet får du aldrig använda en bilstol där, eftersom detta kan innebära livsfara för barnet i stolen.
  • Små barn bör sitta i en bakåtvänd bilstol, antingen fram i passagerarsätet om bilen inte har en airbag där, eller i baksätet. Att ha en bakåtvänd bilstol är säkrast fram till att barnet är 4 år gammalt. För äldre barn är dock en framåtvänd bilstol det säkraste valet.
  • Att hyra bilstol är ett bra sätt att hålla kostnaderna nere. Då slipper du göra dig av med bilstolen eller sälja den när barnet växt upp. De vanligaste företagen att hyra bilstol av är olika försäkringsbolag, men det finns även andra företag som sysslar med uthyrning av bilstolar. Använd dig av en sökmotor på internet för att hitta dem!Skriva en kommentar