Om att skaffa golvvärme


Golvvärme var länge något som var både dyrt och krångligt att installera. Men så är det inte längre. Idag finns det många både prisvärda och smidiga lösningar för golvvärme, vilket innebär att i princip vem som helst kan skaffa det nu.

Tunna så kallade värmemattor som innehåller värmekablar är ett av de mest populära sätten att skaffa golvvärme idag. Dessa värmemattor är då eldrivna, men man kan även skaffa vattenburen golvvärme eller luftburen golvvärme om man vill det.

Luft- eller vattenburen golvvärme kostar i regel mer att installera, men är billigare i drift, medan värmemattor går oerhört snabbt och lätt att lägga till i jämförelse. Å andra sidan kostar dock eldriven golvvärme mer när den är i bruk.

När det gäller att lägga golvvärme under parkett eller trägolv bör man vara mer försiktig, eftersom skador lättare uppstår när trä kombineras med golvvärme. Ska du lägga golvvärme under parkett är därför dina alternativ mer begränsade och du bör vara mer försiktig när det gäller ditt val än om du vill ha golvvärme under kakel, klinker eller plastmattor.

Normalt bör inte en allt för hög temperatur heller uppnås när man har golvvärme till parkett- eller trägolv. Den maximala temperaturen på ett parkettgolv med golvvärme är i regel mellan 23 och 24 grader. Vill du att ditt värmegolv ska vara varmare än så bör du därför välja ett annat ytmaterial på ditt golv.

När man ska skaffa golvvärme finns det i regel färdiga golvvärme paket man kan köpa, där allt man behöver för att få golvvärme där hemma finns med. Detta är i regel det bästa alternativet, då man då vet att alla delar fungerar bra tillsammans. Det blir betydligt svårare om man försöker sätta ihop ett liknande paket själv, detta bör endast fackmän göra.
Skriva en kommentar