En guide till billig golvvärme


Billig golvvärme är något som efterfrågas av många, men sanningen är att det är ganska svårt att hitta billiga golvvärme system vid installationen. (Dock finns det givetvis vissa prisskillnader, men i regel är de flesta golvvärme system relativt dyra att installera) Det man istället bör se som billig golvvärme är golvvärme som är billig i drift, när golvvärmen väl används. Därför kommer här några tips på hur du kan skaffa golvvärme som är billig i drift:

 • Undvik att lägga golvvärme under parkett eller trägolv. Att värma denna typ av golv kräver nämligen mer energi än att värma t.ex. plastgolv, kakel eller laminatgolv.
 • Klinkerplattor värmer bäst, och bygger på samma struktur som t.ex. en kakelugn. Om du verkligen vill ha det varmt hemma bör du därför välja klinker som material och inget annat.
 • Isolera huset eller rummet där golvvärmen ska läggas, eftersom dålig isolering leder till att golvvärmen slipper ut på annat håll, vilket gör att det krävs mer energi för att värma platsen. Enkla isoleringssätt är bl.a. att isolera fönstren på nytt.
 • Se även till så att det finns bra isolering under själva golvvärme systemet, i marken. Om isoleringen är dålig läcker nämligen värmen nedåt, vilket också gör att du behöver mer energi för att få själva golvet varmt.
 • Elektriska golvvärme kit kostar i regel mycket mindre än vattenburna- eller luftburna golvvärme kit. Dock gör elektrisk golvvärme att dina uppvärmingskostnader blir högre i längden, så undvik alltid detta alternativ om det bara går.
 • Om du har vattenburet radiatorsystem bör du absolut koppla in vattenburen golvvärme. Du kan nämligen koppla ett vattenburet radiatorsystem till vattenburen golvvärme, och få dem att fungera tillsammans, billigt och bra!
 • Det finns även möjlighet att koppla golvvärme till alternativa värmekällor som t.ex. solpaneler eller pelletsbrännare numera. Detta kan också kosta en del vid installationen, men leder till riktigt låga driftskostnader, så det brukar det vara värt!
 • Om du har större ytor att värma upp på golvet bör du också alltid välja antingen vattenburen eller luftburen golvvärme, då stora ytor kostar väldigt mycket att hålla varma via el.







Kommentarer (1)

 

 1. Hej,

  Tycker du har förenklat lite för mycket när du skriver att elektrisk golvvärme alltid är dyrare i drift än vattenburen golvvärme. Vattenburen golvvärme kan vara en billigare uppvärmning FÖRUTSATT att man har en bra energikälla till sitt vattenburna system.
  Annars tycker jag det var bra punkter med information om golvvärme.

  /GK

Skriva en kommentar