Därför är det viktigt att välja rätt bil batteri
Ett bilbatteri används, som du säkert redan känner till för att driva startmotorn och andra delar av en bil. Bil batterier som används i vanliga personbilar har en likspänning på 12 volt, och väger mellan 15-25 kilo. Dessa egenskaper är i regel gemensamma för alla bil batterier, men i övrigt kan bil batterier faktiskt skilja sig åt en hel del, framför allt kvalitetsmässigt. Framför allt har detta blivit väldigt tydligt i samband med att allt fler lågprisvarianter tagit sig in på den svenska marknaden.

De nackdelar som ett dåligt bil batteri kan ha är bland annat:
-    Att bilen inte kan startas upp vid till exempel kallt väder, på samma vis som med ett bättre batteri. Vissa batterier startar faktiskt inte alls! Detta beror förmodligen på att dessa batterier är tillverkade för andra väderförhållanden än våra nordiska.
-    Normalt ska ett bilbatteri hålla i fem år, men lågprisbatterierna har betydligt sämre hållbarhet, vilket gör att de behöver bytas ut oftare. I längden kan det därför faktiskt bli dyrare att köra med lågprisbatterier.

Hur gör man då för att ta reda på hur bra ett visst bil batteri, antingen det man redan har, eller ett man har spanat in, faktiskt är?
Det enklaste sättet att ta reda på detta är att läsa olika batteritester. I dessa mäts nämligen olika aspekter av batterierna mot varandra, och batterierna utsätts för olika prövningar, för att sedan betygssättas. I dessa tester brukar därför både nackdelar och fördelar med olika batterier framkomma tydligt.

Framför allt olika biltidningar och olika bilsajter på nätet brukar genomföra bil batteritester med jämna mellanrum. Även tidningar som DN, Aftonbladet och olika konsumentorganisationer och tidningar kan dock ha dessa tester. Vilka tester du läser är egentligen inte så viktigt, se bara till att förutsättningarna för testet förklaras tydligt i testerna, samt att du förstår hur resultaten presenteras. Det kan även vara en god ide att läsa mer än ett test för att se så att samma resultat förekommit på flera håll.
Skriva en kommentar