Allt du velat veta om tekniken induktionshäll
induktionshäll är en särskild teknik som idag används i spisar ämnade för matlagning. Induktionshäll tekniken fungerar så att man under spishällen har flera magnetfält, som inne i hällen inducerar strömmar, som sedan sprider sig till t.ex. kastruller eller stekpannor. Detta skapar värme, som sedan kan användas till uppvärmning och matlagning.

Detta sätt att värma mat har flera fördelar. Den största är att en spishäll som har denna teknik inte blir varm, utan det är istället kastrullen eller stekpannan som blir det. Detta gör att spisen i sig blir mer barnsäker och svårare att skada sig på. En annan fördel är att verkningsgraden i en induktionshäll är starkare än i en vanlig spishäll, vilket innebär att matlagningen går mycket snabbare.

Att koka vatten på en induktionshäll går till exempel lika fort som om man skulle använda sig av en vattenkokare (vilket många gör idag, för att man tycker att det går för långsamt att koka på spisen), till skillnad från den extra tid som vattenkokning på en vanlig spishäll tar.

Det finns dock även en nackdel med en induktionshäll, och det är att alla typer av kokkärl, kastruller och stekpannor inte kan användas på en induktionshäll. Istället måste kokkärlen vara av till exempel järn eller andra ferromagnetiska material. Detta innebär att man kan behöva byta ut sina nuvarande kokkärl om man till exempel har kastruller i rostfritt stål, aluminium eller glas idag. Detta behöver dock inte bli en särskilt stor kostnad, då man endast behöver göra detta en gång i samband med att man köper en induktionshäll. Och har man redan kokkärl i järn behöver man inte göra detta alls! Tänk även på att en induktionshäll är mer energisnål än en vanlig spis, så du kan spara mycket när det gäller dina elkostnader om du har en.

Induktionshällar finns att köpa i välsorterade vitvaruhandlar, samt på nätet.
Skriva en kommentar