Allt du behöver veta om att bli arkitekt – Vad gör en arkitekt, studera till arkitekt, arkitekt lön och arkitekt jobb med mera


Arkitekt är ett drömjobb för många. Alla lockas vi av arkitektur och av att vara med att skapa något riktigt stort, och det får man ju givetvis chansen till om man är med och skapar byggnader.

Ett arkitekt jobb är en bra blandning av kreativitet, samhällsvetenskap, teori och teknik, vilket gör att det är många som vill gå en arkitekt utbildning. Du bör därför ha bra betyg från gymnasiet eller ett bra resultat på högskoleprovet för att bli antagen till en arkitekt utbildning.

Många tror att en arkitekt lön omedelbart är skyhög. Detta stämmer dock inte. En arkitekt lön för en nyutexaminerad arkitekt är inte alltid hög, men när man väl etablerat sig som arkitekt och kan vissa vad man varit med och utvecklat, brukar en arkitekt lön normalt gå upp.

Om du vill studera till arkitekt finns det flera olika typer av arkitekt utbildning du kan välja mellan. I Sverige kan du bland annat studera till arkitekt på Blekinge Tekniska Högskola, Lantbruksuniversitetet, KTH, Chalmers LTH och vid Umeå Universitet. Dessutom kan du givetvis studera till arkitekt utomlands, då brukar antagningskraven ibland vara något lägre.

Tänk dock på att inte alla som behöver anlita arkitekt vill anlita arkitekt utbildade som inte är utbildade i Sverige, då man som arkitekt bör ha kunskap om det land där man jobbar.

Vad gör en arkitekt då egentligen?
Arkitekter jobbar både konstnärligt, men även tekniskt, och vilken av dessa aspekter som tyngdpunkten ligger på när du går en arkitekt utbildning beror lite på vilken utbildning du väljer. Det är därför viktigt att du som vill bli arkitekt redan innan du påbörjar utbildningen funderar över vilken av dessa aspekter som lockar dig mest.

Något som ofta glöms bort när man svarar på frågan “vad gör en arkitekt?” är att arkitekter dessutom är med och påverkar samhället på många vis med sitt arbete. Så om du förutom teknik och skapade är intresserad av samhällsfrågor och samhällsutveckling, ska du absolut bli arkitekt!
Skriva en kommentar