Allmän information om bilförsäkringar
Att hålla koll på alla begrepp som rör bilförsäkringar kan kännas krångligt. Därför kommer här en kort guide till det du verkligen behöver veta om bilförsäkringar:

  • Bilförsäkringar kan vara antingen helförsäkringar, halvförsäkringar eller trafikförsäkringar. Av dessa är trafikförsäkringen obligatorisk för alla som kör bil, och den ersätter samtliga personskador och sakskador som vållas med din bil. En halvförsäkring omfattar å andra sidan stöld-, brand-, och glasförsäkring, samt en försäkring för räddning och rättsskydd. Helförsäkringarna är de mest omfattande bilförsäkringarna, då de innehåller allt det ovannämnda, plus vagnskadeförsäkring.
  • Med en bilförsäkring får du alltid ersättning för personskador, oavsett om du befunnit dig i fordonet, eller utanför det.
  • Normalt är bindningstiderna för bilförsäkringar ettåriga. Det betyder att du kan byta bilförsäkring en gång per år, men inte under avtalstiden. Dock kan vissa variationer från denna regel förekomma, eftersom avtalstiden alltid beror på försäkringsbolaget i fråga.
  • Premien för en bilförsäkring kan betalas månadsvis, kvartalsvis eller årsvis. Du bestämmer hur du vill sköta din betalning i samband med att du tecknar din försäkring.
  • Bonussystemen för bilförsäkringar skiljer sig åt mellan olika försäkringsbolag, det samma gäller villkoren för försäkringen, även om de flesta villkor har stora likheter. Det är därför väldigt viktigt att du läser villkoren i sin helhet innan du tecknar något.
  • Priserna för bilförsäkringar skiljer sig åt väldigt mycket, det kan skilja tusentals kronor mellan olika försäkringar och försäkringsbolag. Det lönar sig därför att leta efter den billigaste, framför allt med tanke på att du inte kommer att kunna byta försäkringslösning på ett tag.
  • Det finns särskilda jämförelsetjänster på Internet som du kan använda dig av för att lättare hitta den billigaste försäkringen som passar dig. När du använder en sådan tjänst anger du en del fakta om dig och din b il, och så får du förslag på försäkringar som skulle kunna passa, ofta ordnade efter pris.Skriva en kommentar